Kültür varlıkları, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıkların bütünüdür. Türkiye’de kültürel varlıklar 2863 sayılı Kültürel ve Doğal Mülkiyetin Korunması Kanunu ile koruma altına alınmıştır.
Ankara Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’nin oluşturulması süreci 1978-1979 yılları arasında Altındağ İlçesi’ndeki taşınmaz kültür varlıklarının fotoğraflarına ve dönemin Kültür Bakanlığı’nda yürütülen bir envanter çalışmasına dayanmaktadır. Bu çalışmanın bir parçası olarak, Altındağ İlçesi’nde yer alan 633 taşınmaz kültür varlığı tescillenmiş ve bu kayıtlar araştırmacıların erişimine çevrimiçi olarak sunulmuştur.
Envanter çalışmasına, Ankara’nın Altındağ İlçesi dışında kalan 24 ilçesine yönelik araştırma ve tespitlerin yapılması ile devam etmiştir. Bu ikinci aşamada yer alan ilçeler; Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle’dir. Envanter çalışmasının bir kısmı VEKAM tarafından çevrimiçi erişime açık bir koleksiyon haline getirilmiştir.
Ankara Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’nde yer alan Altındağ’a yönelik veriler hâlihazırda çevrimiçi erişime açıktır. İkinci aşamasının ise dijital koleksiyona eklenmesi işlemlerine başlanmış ve Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı ve Çamlıdere’de bulunan taşınmaz kültür varlıklarına ait veriler çevrimiçi erişime 2021 yılı itibariyle açılmıştır. Envanterde yer alan ilçelerde tespit edilen taşınmaz kültür varlıklarının içerik yönetimi sistemine eklenmesi işlemlerinin tamamlanarak koleksiyonun 2022 yılı içerisinde tamamen erişime açılması amaçlanmaktadır.